Rododendron

Det omtyckta rhododendronsläktet är en trädgårdsväxt som kan hittas i vilt tillstånd i bergskedjorna Himalaya och Kaukasus. Den nära släktingen lapsk alpros hittar vi närmare, nämligen uppe bland våra egna fjäll. Den är däremot bara en decimeter hög och prydd med vita blommor, till skillnad från rhododendron som är en större buske med rödrosa blommor. Rododendron är perenn och kan därför blomma flera somrar utan att du behöver göra något. 

Så planterar du rhododendron

Att växter som rhododendron frodas bland bergskedjor tyder på att de trivs som bäst i sluttande marker, att de klarar sig i kallare temperaturer och att de gärna vill vara i halvskugga. 

När det är dags för dig att plantera din rhododendron är det bra om du har plantans naturliga miljö i åtanke. Välj alltså en sluttande plats i halvskugga. 

Plantera rhododendron steg för steg:

  1. Se till att gropen är anpassad efter storleken på krukan. Gräv då en grop med samma djup som krukan och en bredd som är några storlekar större.
  2. Sätt rhodondendron i den grävda gropen och fyll upp med jord som är sur. Hos din trädgårdshandlare kan du köpa jord som är speciellt anpassad för rhododendron. 
  3. Vattna riktligt.

Sköt om din rhododendron på rätt sätt

För att din rhododendron ska må bra behöver du sköta om den på rätt sätt. Turligt nog är rhododendron relativt lättskött eftersom den tål vårt svenska klimat. Rhododendron mår däremot inte bra av torka, så det är extra viktigt att den får mycket vatten under sommarens torrperioder. 

När det sedan går mot höst och kallare temperaturer kan du bevara fukten genom att täcka marken under busken med täckbark eller löv. 

Hösten blir till vinter och vinter blir till vår, och då är det dags att gödsla din rhododendron för extra näringsintag. Gödslets PH-värde får inte vara för högt. Be gärna din trädgårdshandlare om hjälp för att hitta växtnäring som är speciellt anpassad för rhododendron. 

Beskära rhododendron

Du behöver beskära rhododendron när du tycker att den har växt sig för stor eller när du vill behålla den befintliga storleken. Oavsett bör du lägga in klippningen tidigt under våren, till exempel i april, för att hinna bli klar innan skotten börjar växa ut. 

När du beskär din rhododendronbuske behöver du ha lite tålamod tills den har växt ikapp igen. Även om den växer långsamt är det värt det i slutändan när den äntligen blommar. 

Om du beskär din rhododendron regelbundet mår den bra och blir mer vacker och blomtät med åren.