Inlägget gjort

Trädgårdsskötsel under olika årstider: Vad man ska göra och när

Trädgården är en levande plats som genomgår förändringar under årets olika säsonger. För att hålla din trädgård frodig och vacker är det viktigt att anpassa skötseln efter årstidens krav. Här är en översiktlig guide om vad du bör fokusera på under varje årstid.

Våren: Uppvaknande och förberedelse

Våren markerar början på trädgårdssäsongen. Här är några steg du kan ta för att kickstarta din trädgård.

1. Rensa upp

Börja med att rensa bort eventuella vissna växter och löv som samlats under vintern. Detta ger plats åt ny tillväxt och minskar risken för sjukdomar.

2. Gödsla

Ge din trädgård en nytändning genom att tillföra näring. Använd ekologiskt gödsel för att främja jordens hälsa och stödja växternas tillväxt.

3. Plantera nytt

Våren är perfekt för att introducera nya växter i trädgården. Välj växter som trivs i det milda vårvädret och som kommer att blomstra under sommaren.

Sommaren: Full blomstring och bevattning

Sommaren är höjdpunkten för trädgårdsprakten. Här är några viktiga saker att fokusera på under denna soliga säsong.

1. Bevattning

Håll koll på väderprognoserna och se till att vattna regelbundet. Många växter trivs i fuktig jord, och regelbunden bevattning hjälper till att undvika uttorkning.

2. Beskärning

Under sommaren kan vissa växter bli överväxta. Utför lätt beskärning för att behålla en snygg form och främja luftcirkulationen.

3. Skadedjurskontroll

Håll utkik efter skadedjur som kan hota din trädgård. Använd naturliga bekämpningsmetoder för att skydda växterna utan att skada miljön.

Hösten: Förberedelse för vintervila

Hösten är en övergångsperiod där trädgården förbereder sig för vintervilan. Följande åtgärder är viktiga under denna tid.

1. Plocka bort dött material

Rensa bort vissna blommor och överflödiga löv. Detta förhindrar att gamla växtdelar lockar till sig skadedjur och mögel.

2. Plantera höstväxter

Lägg till färg och liv i trädgården genom att plantera växter som blomstrar på hösten. Krysantemum och prydnadsgräs är utmärkta val.

3. Skydda känsliga växter

Om du bor i ett område med kalla vintrar kan du täcka känsliga växter med täckväv för att skydda dem från frost.

Vintern: Lugn och vila

Vintern är trädgårdens viloperiod, men det finns fortfarande några saker du kan göra.

1. Följ väderprognoser

Håll koll på väderförhållandena och vidta åtgärder vid extrema förhållanden. Täck känsliga växter och se till att vattensystemet är dränerat för att undvika frostskador.

2. Planera för våren

Använd vintern som en tid för planering. Skapa en lista över nya växter du vill inkludera och sök inspiration inför nästa säsong.

Sammanfattning

Genom att anpassa din trädgårdsskötsel efter årstiderna kommer du att kunna njuta av en frodig och hälsosam trädgård året runt. Följ dessa riktlinjer för att maximera skönheten och trivseln i din utomhusoas.

Inlägget gjort

5 maskiner & verktyg du måste ha i trädgården

Drömmen om en vacker och trivsam trädgård som du kan påta i vid varje liten ledig stund kan enkelt bli verklighet med rätt maskiner och verktyg. Vilka maskiner och verktyg du ska välja till din trädgård beror på hur stor tomt du har. Här listar vi fem maskiner och verktyg du måste ha i trädgården.

1. Startkit

Oavsett storleken på din trädgård eller tomt behöver du ett startkit med mindre redskap för trädgårdsskötseln.

Ett sådant startkit bör innehålla

 • Planterspade
 • Sekatör
 • Rotjärn
 • Planteringshandskar

2. Grästrimmer

En grästrimmer kan komma väl till pass om du har mycket träd, buskar och rabatter i trädgården som omges av gräspartier du inte kan, eller vill, komma åt med gräsklipparen. Även om gräsklipparen gör skillnad, hjälper grästrimmern ändå till med de sista finjusteringarna för att din trädgård ska göra grannarna avundsjuka.

Vilken grästrimmer du ska välja beror på hur din trädgård ser ut och hur mycket du vill trimma bort. På Test.se kan du enkelt läsa mer om hur du väljer vilken grästrimmer som är bäst för din trädgård.

3. Gräsklippare

Att vara ägare av en gräsklippare är A och O när det kommer till att underhålla sin egen trädgård. Och vem gillar inte doften av nyklippt gräs en varm sommardag? I likhet med grästrimmern är storleken på gräsmattan i din trädgård avgörande för vilken typ av gräsklippare du behöver använda dig av.

För många är det den klassiska maskindrivna gräsklipparen som drivs av bensin det självklara valet när det kommer till att köpa gräsklippare. Sträcker sig din gräsmatta över stora ytor kan det vara bra med en åkgräsklippare, och har du en mindre gräsmatta kan det räcka med en enklare handgräsklippare.

4. Kratta

Krattan är ett redskap som du har god användning för i din trädgård. Lövräfsan kan vara den absolut vanligaste krattan som används i trädgårdar världen runt. Den används främst för att kratta bort löv och mindre grenar som boat in sig i gräsmattan, utan att skada eller förstöra underlaget. Ska du däremot rensa bland dina planteringar och rabatter kan det vara väl värt att investera i en miniräfsa, eller minikratta, som är lättare att använda när du står på knä.

5. Skottkärra

Sist men inte minst är skottkärran, som är ovärderlig att ha tillgång till när du ska köra tung last i trädgården. För att välja en bra skottkärra ska du tänka på att den ska vara lätt att manövrera när den är fullastad samt att den ska vara enkel att tippa när det är dags att lasta av.

Inlägget gjort

Inspiration: Plattor till trädgården

Trädgårdsplattor

Att lägga plattor runt om i trädgården kan ge den ett välbehövligt lyft. När du lägger till ett nytt material och jobbar med kontraster kan du få trädgården att både kännas och bli större. Läs vidare så berättar vi mer om vad du behöver tänka på när du lägger plattor eller sten i din trädgård.

Tips när du ska lägga plattor eller sten i din trädgård

Innan du börjar pryda din trädgård med sten och plattor finns det några saker som är bra att tänka lite extra på.

Att tänka på innan du börjar lägga plattor

 • Ta vara på stenen som finns i ditt närområde.
 • Gör trädgården större genom att skapa rum med stenen.
 • Överplantera inte. En fördel med sten är att växtbehovet inte längre är lika stort.
 • Var konsekvent med valet av sten. Blandar du olika sorters sten kan det lätt se konstigt ut.
 • Ha kul!

Så gör du steg-för-steg

Lägger du sten eller plattor i trädgården för första gången eller bara vill bli påmind om hur du gjorde förra gången kan du här följa förloppet steg för steg.

Platt- eller stenläggning steg för steg

 1. Införskaffa stenen du vill använda.
 2. Prova dina idéer genom att lägga ut några av stenarna på det sätt du har tänkt dig.
 3. Gräv ner ett lager och fyll det med sand och grus. Lägg underlagsplast för att förhindra att ogräs tar sig upp.
 4. Börja bygga genom att pussla ihop stenarna. Det kan ta allt ifrån en dag upp till en vecka beroende på hur omfattande arbetet är.

Bra att tänka på innan

Innan du sätter igång med att lägga plattor eller sten på din tomt finns det flera saker som är bra att tänka på.

 • Stenen får inte tas med hem från naturen. Till exempel är gamla stenmurar kulturskyddade. Däremot kan bönder eller markägare sitta på sten de vill bli av med, så det är alltid värt att fråga.
 • Stenleverentörer kan få tag på alla typer av sten runt om i landet. Vill du få tag på stenen billigare kan du ibland köpa sten från lokala stenbrott eller från sprängningsabeten som har gjorts vid nybyggen.
 • Har du mycket sten på tomten är det bra att använda den.
 • Har du lite tur kan du fynda sten på Blocket.
Inlägget gjort

Inspiration: Japansk trädgård

Japansk trädgård

Den japanska trädgården är perfekt för dig om du vill att din trädgård ska vara din alldeles egna lugna oas. Här får du tid för avkoppling och återhämtning. Läs vidare och inspireras att ta din trädgård till nya höjder.

Vad är en japansk trädgård?

En japansk trädgård är en stil som kan liknas vid ett minitatyrlandskap. Där finns det också symboler för dalarna, bergen, floderna, haven och öarna.

Trädgårdsstilen växte fram för närmare 1 000 år sedan med inspiration från grannlandet Kina. När Japan sedan öppnade sina portar igen efter sekellånga år av isolering från omvärlden började deras trädgårdsstilar spridas ut till västvärlden.

En av de första japanska trädgårdarna skapade i Europa är ett verk signerat svensken Rudolf Abelin, som färdigställde trädgården under 1900–talets början. Trädgården finns fortfarande kvar på Norrvikens trädgårdar belägna utanför tennisstaden Båstad.

Så skapar du stilen själv

En grundläggande princip för att skapa en japansk trädgård är att hålla sig till både enkelhet och återhållsamhet. Trädgården får inte bli överbelamrad med prylar. I stället ska en stark känsla av naturens närvaro infinna sig. Ofta leder det till att stilens ramar blir snäva.

För att se till att du håller dig till de stilistiska reglerna för en traditionell japansk trädgård bör du se till att inte ta in för mycket växter, material och prydnader. Anledningen är att överdåd och oordning skapar oro och inte lugn, vilket är känslan man är ute efter.

Bortsett från att undvika överdåd är det viktigt att den japanska trädgården är insynsskyddad, innesluten och helt enkelt skyddad från världen runt omkring. Det skapar du med hjälp av plank eller staket. I en japansk trädgård används också höga träd som ska fungera som ett skydd mot himlen, som också anses vara en del av den störande omvärlden.

Viktiga komponenter i en japansk trädgård

För att trädgården verkligen ska följa den japanska stilen behöver du följa elementen som redan har nämnts ovan: dalarna, bergen, floderna, haven och öarna.

Gångar

Japanska trädgårdar som är konstruerade med gångar kallas strövträdgårdar. Gångarna är till för att vandra runt i trädgården och ska ha noga uttänkta placeringar med koppling till vackra vyer och detaljer.

Vilket material gångarna ska vara gjorda av är helt upp till dig, men vanliga materialval är grus, sten, trä, tilltrampad mark och betong.

Stenar

Stenarna är en av de viktigaste komponenterna i en japansk trädgård. I trädgårdskonsten som anses vara typisk för Japan, Kina och Korea går stenarna under ett särskilt och ganska omfattande klassificeringssystem.

Gemensamt för alla stenar som pryder japanska trädgårdar är att de strävar efter att likna naturen.

När du använder stenar som en detalj behöver du utgå ifrån deras huvudsakliga uppgift i din trädgård. Du behöver till exempel tänka på att ingenting kan växa där du väljer att placera stenen.

Vattenfall och dammar

Genom att använda dig av vatteninstallationer i form av vattenfall och dammar ser du till att din japanska trädgård efterliknar naturen ytterligare.

Torrträdgården

En torrträdgård är nästintill en motsvarighet till de vattensystem som ofta installeras i en japansk trädgård. Liknelsen vid vattensystemet beror på att torrträdgården gärna får utformas som ett riktigt vattensystem, förutom att vattnet byts ut mot grus.

Efter du har lagt gruset ovanpå en svart markduk på väl vald plats ute i trädgården skapar du ett vattenliknande mönster i gruset med hjälp av en kratta med glesa pinnar. Använd helst grus som är kantigt och krossat för att mönstret ska stanna kvar.

Lanternor

Typiskt för japanska trädgårdar är lanternor i sten. De är vackra samtidigt som de gör sig utmärkt i naturliga miljöer. Här återkommer principen om att hellre hålla tillbaka än överdåd. För många lanternor blir övermäktigt.

Du placerar lanternorna rätt genom att du sätter dem på ställen som behöver ljus när det är mörkt ute.

Inlägget gjort

Inspiration: Insynsskydd till trädgården

Insynsskydd till trädgården

När det kommer till att välja och använda insynsskydd i din trädgård är det bara fantasin som stoppar dig. Insynsskydd kommer i flera olika färger och former, och du bestämmer helt själv hur dina insynsskydd ska se ut. Här ger vi dig våra tips på några av insynskydden som du kan välja bland.

Inskynsskyddet ger dig avskiljdhet

I dag när husen byggs allt närmare varandra är det ännu viktigare att du ser till att få tillgång till den avskiljdhet du har behov av. Tack och lov finns det flera smarta knep att använda sig av för att lyckas med det.

4 olika typer av insynsskydd

Som tidigare nämnt finns det många varianter av insynsskydd som du kan välja att inreda din trädgård med. Nedan tipsar vi om 4 stycken.

Liggande plank

Att använda liggande plank som insynsskydd fungerar bra om du vill att insynsskyddet ska vara rumsbildande. Ett liggande plank består av plankor som ligger vågrätt ovanpå varandra, och tillsammans skapar de en väggliknande konstruktion.

Beroende på om du låter plankorna vara obehandlade eller behandlade ger de olika intryck. Med ett vitmålat plank får du ett ljusare och piggare inslag i din trädgård, medan ett mörkbrun-betsat plank ger en mer mörk och murrig känsla. Genom att lämna planket obehandlat kan det smälta in bättre i den omgivande naturen.

Ribbad spaljé

En ribbad spaljé är det perfekta insynskyddet för dig om du vill att dina klätterväxter ska göra nytta samtidigt som de förgyller din trädgård med sin grönska. Då blir den ribbade spaljén ett naturligt insynsskydd.

Plank bestående av blomlådor

Känner du dig riktigt kreativ kan du bygga ett plank som bara består av blomlådor och brädor som håller uppe konstruktionen. För att plantorna i lådorna inte ska torka för lätt kan du installera ett droppvattningssystem.

Inskynsskydd i form av buskar

Insynsskyddet behöver inte innebära snickeri; du kan också använda växter. Tät grönska fungerar också väldigt bra som vindskydd. Genom att placera häcken på insidan av ett plank tar häcken också emot de vindar som kommer ovanför hindret.

Häckar bestående av tujor passar särskilt bra för ändamålet, eftersom deras täthet håller dem gröna även under de vindtätaste säsongerna.

Inlägget gjort

Inspiration: Häck till trädgården

Häcken ramar in din trädgård samtidigt som den hjälper till att skapa rum och nya ytor. Tomtgränsen markeras tydligt fast med mjukare former än vad du får med staket och andra tomtavskiljare. Läs vidare, inspireras och förvånas över alla möjligheter häcken ger till din trädgård.

Häcken skapar rum och avskildhet

Du kanske inte har tänkt på att din öppna trädgårdsyta kan vara möjligheternas plats när det kommer till att skapa nya ytor och rum. Men så är det, och häcken är en av dem växter som kan vara lösningen om du vill skapa rum och större ytor i din trädgård.

Hur vet jag vilken häck som passar min tomt?

När det kommer till vilken häck som passar bäst in på din tomt finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Till exempel behöver du välja en häck som passar växtzonen i din trädgård. Du behöver också bestämma om den ska vara klippt eller friväxande och om den ska hålla sig grön och fin under vintern eller om den ska vara lövfällande. Nedan kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer häck.

Vilken växtzon har du?

En häck ska ju helst sköta sig själv, och för att den ska få bästa möjliga förutsättningar är det viktigt att välja en häck som passar växtzonen som din trädgård befinner sig i. Det gäller egentligen all odling.

Svensk Trädgårds hemsida finns en zonkarta som du kan titta på för att få ett hum om vilken växtzon du befinner dig i. Växtzonen påverkas dock av många olika saker, och det kan till och med finnas flera olika växtzoner i samma trädgård.

Växtzonen påverkas av följande förutsättningar

 • Vindförhållanden
 • Jordmån
 • Solläge
 • Klimat

Ska häcken vara klippt eller friväxande?

Har du en stor tomt kan du välja en friväxande häck, som till skillnad från en klippt häck tar upp mer plats. Fördelen med en friväxande häck är att den i princip är helt underhållsfri eftersom den bara ska föryngringsbeskäras vid behov.

Den klippta häcken är i stället betydligt smalare och tar upp mindre plats i trädgården. Det är ett bra alternativ om du har begränsade ytor. Dessutom ger den ett prydligare och mer städat intryck.

Hur spelar husets stil och ålder in i valet av häck?

Om du ska välja en friväxande eller klippt häck kan husets stil och ålder spela in när du ska göra ditt slutgiltiga val. Har du till exempel ett äldre hus ute på landet passar en friväxande häck in för att skapa ett mjukt och böljande intryck. Har du i stället ett modernt hus inne i stan passar det bättre med en klippt, mer stram och städad häck.

Hur hög ska häcken vara?

Höjden på häcken beror helt på hur mycket insynsskydd och avskiljdhet du vill ha. Häcken blir olika hög beroende på vilken växt du väljer.

Inlägget gjort

Inspiration: Entré till din trädgård

Många lägger mycket tid på att fixa i trädgården som ligger på baksidan av huset. Men genom att se till att även entrén är välkomnande är det roligare för dig att komma hem samtidigt som du får möjlighet att sätta en personlig prägel för andra att ta del av. Här kommer våra inspirerande tips på hur du skapar en fin entré till din trädgård.

Skapa en anlagd gång

Det första du behöver tänka på för att bidra till en välkomnande och inbjudande känsla är att lägga fokus på ingången. Genom att anlägga en gång i ett material som du själv har valt kan du enkelt skapa olika intryck.

Formar du gången med en lättare kurva eller så att den slingrar sig får du ett mjukare intryck.

Fixa ett mjukt insynsskydd

Bara för att du inte vill att alla förbipasserande ska kunna se rätt in i din trädgård behöver inte ett insynsskydd vara eller kännas avgränsande. Använd dig av häckar för ett mjukt intryck eller en lägre grind som fyller sin funktion samtidigt som du får en öppning som är välkomnande.

Sätt din personliga prägel med dekorationer

För att få en mer personlig prägel på entrén kan du använda dig av dekorationer. Botanisera bland krukor, belysning, statyer och vatteninslag, för att bara ta några exempel. Hur du än väljer att organisera dina dekorationer får du ett mer samlat intryck om du ställer dekorationerna i samlingar eller på rad.

En bänk eller annat sittdon fungerar som en både välkomnande och dekorativ detalj, även om du inte använder dig av framsidan så ofta.

Så skapar du en inbjudande entré

 • Ge entrén ett mjukt intryck med runda former och växter.
 • Se till att ytan runt omkring entrén är städad och snygg.
 • Sätt en personlig prägel med dekorativa detaljer.
 • Öka trivselkänslan genom att gömma soptunnor och liknande.
Inlägget gjort

Inspiration: Trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysningen ger liv till din trädgård och bidrar till en mysigare stämning. Det gäller särskilt här i Sverige där vi lever många månader i vintermörker. Läs vidare och inspireras av våra bästa tips när det kommer till trädgårdsbelysningen.

Gör trädgården effektfull

För att få ut så mycket som möjligt av din trädgård är rätt belysning vägen att gå. Med rätt belysning får trädgården ett lyft och blir mer effektfull.

Trädgårdsbelysningen ger ett djup till trädgården, eller uteplatsen, som kan upplevas som ett extra rum inifrån bostaden. I stället för att bara titta ut i mörkret får du bättre uppsikt över trädgården.

Så riktar du ljuset rätt

Genom att rikta trädgårdsbelysningen rätt kan du åstadkomma häftiga effekter och en miljö som du trivs att vistas i.

För att rikta ljuset rätt är ett tips att ta ut en helt vanlig lampa för att testa dig fram och se hur olika ställen runt om i trädgården bör belysas. Då kan du enklare se vart ljuset ska placeras och om det ska riktas nedifrån eller uppifrån.

Bortsett från att rätt riktad och placerad trädgårdsbelysning bidrar till häftiga effekter bidrar den också till säkerhet. Genom att belysa in- och utfarter, trappor och gångstråk ökar både funktionalitet och säkerhet.

Välj rätt belysning

Ljuskällorna till trädgården är många, vilket kan göra valet av belysning svårt. Tänk gärna på att välja energisnåla alternativ i form av LED-lampor för att spara både pengar och energi.

Tänk på det här när du väljer belysning till din trädgård

 • Lamporna bör vara tåliga för att klara sig utan slitage i vatten och vind
 • Anpassa armaturen utifrån stilen på huset för ett finare intryck
 • Se till att armaturen du väljer ser bra ut i både kvälls- och dagsljus

Fixa en trygg trädgårdsbelysning

Genom att installera belysningen i trädgården på rätt sätt kan du känna dig tryggare. Använder du en timer kan belysningen sköta sig själv samtidigt som den slås av och på när det passar dig.

Du kan också använda dig av rörelsekänsliga sensorer som slår på beslysningen om någon skulle röra sig i närheten av huset.