Perenner

Perenner är en flerårig växt som vissnar när vintern kommer och börjar växa vid vårens intågande. Här berättar vi allt du behöver veta om perenner. 

Planteringssäsongen för perenner

Perennernas planteringssäsong sträcker sig från våren i april till hösten i september. När du planterar perenner är det viktigt att hålla det rekommenderade avståndet mellan plantorna. Om plantorna planteras för tätt kommer de att konkurrera med varandra, vilket leder till att de aldrig blir fullt utväxta. 

Rekommenderade planteringsavstånd för att perenner ska växa fullt ut

  • Låga perenner behöver ett avstånd mellan 20 och 30 centimeter
  • Mellanhöga perenner behöver ett avstånd mellan 40 och 50 centimeter
  • Höga perenner behöver ett avstånd mellan 60 och 70 centimeter

Omplantering av perenner

För att öka livslängden och livskraften hos perennerna behöver de ibland delas på efter några år.  När perennerna har flyttats introduceras de för nya kontaktytor som ebjuder gödning och ny jord tillsammans med ett större utrymme att få växa på. 

Perenner och övervintring

För att perennen ska få bästa möjliga övervintring är det bra om du lämnar kvar gamla blommor och blad under hösten eftersom de tillsammans med kvistar och löv fungerar som ett täcke för plantan under vintertid. 

När våren kommer igen och du städar och snyggar till i din trädgård kan det så kallade vinterskyddet klippas bort för att göra trädgården redo för ytterligare en säsong i växtlighetens tecken. 

Så håller du rabatten fräsch

Perennrabatten håller sig fortsatt fräsch genom att du sköter om den på rätt sätt. Det gör du genom att du klipper ner de perenner som har blommat över och gödslar lite lätt så att växterna börjar grönska igen. Ger du perennerna rätt förutsättingar genom att du tar hand om dina perenner på rätt och rekommenderat sätt ökar också möjligheten för att de kommer att blomma upp en andra gång. 

Även vissa djur i trädgården kan hjälpa dig med skötseln. Nyckelpigor kan exempelvis hjälpa dig råda bot på bladlöss, om dessa skulle attackera din perenner.