Nyckelpiga

Nyckelpigan är ett av nyttodjuren som du vill ha i din trädgård eftersom de eliminerar flera skadedjur i din trädgård. För att de ska vilja komma till din trädgård är det viktigt att nykelpigorna blir omhändertagna på rätt sätt. Här berättar vi om hur du på bästa sätt lockar fler nyckelpigor till din trädgård. 

1. Locka nyckelpigan med mat

Det första du bör göra för att locka nyckelpigan till din trädgård är att ge dem mat. Huvudsakligen sådan mat som de gillar.

Nyckelpigor äter bara två saker, pollen samt insekter och skadedjur. När den här maten finns i överflöd i din trädgård kommer nyckelpigan att vilja ta sig till dit. 

Pollenväxterna som nyckelpigan gillar är många. Ofta känns växterna igen på deras plana blommor som fungerar utmärkt som landningsbanor för nyckelpigan. Nyckelpigan dras till gula och vita blommor. 

Några av nyckelpigans favoritblommor

  • Angelica
  • Kummin
  • Gräslöksblomma
  • Rosenskära
  • Dill

2. Se till att de har tillräckligt med insekter att äta

Förutom att bjuda nyckelpigan på pollenblommor kan du locka till dig fler pigor genom att se till att det finns tillräckligt med insekter att äta. Då kan du locka med bladlöss och andra insekter och skadedjur som nyckelpigan tycker om. 

Till din hjälp kan du plantera växter som lutar för att locka till dig bladlöss, samtidigt som dina andra växter slipper att bli attackerade av skadedjur.

3. Ta bort insekticider

En annan sak du kan göra för att locka fler nyckelpigor till din trädgård är att ta bort alla insekticider. De dödar alla nyckelpigor precis som alla andra insekter och skadedjur 

4. Köp nyckelpigor

Ja, du läste rätt. Vill du ha fler nyckelpigor i din trädgård kan du faktiskt köpa några. Det är ett enkelt alternativ jämfört med att vänta att de ska dyka upp. 

Då behöver du i stället se till att nyckelpigorna vill stanna kvar i din trädgård. Det gör du på samma sätt som när du vill locka nyckelpigor till trädgården. Se till att de har tillgång till mat, vatten och skydd så kommer nyckelpigorna tycka att din trädgård är en bra plats att lägga sina ägg på.