Inlägget gjort

Inspiration: Trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysningen ger liv till din trädgård och bidrar till en mysigare stämning. Det gäller särskilt här i Sverige där vi lever många månader i vintermörker. Läs vidare och inspireras av våra bästa tips när det kommer till trädgårdsbelysningen.

Gör trädgården effektfull

För att få ut så mycket som möjligt av din trädgård är rätt belysning vägen att gå. Med rätt belysning får trädgården ett lyft och blir mer effektfull.

Trädgårdsbelysningen ger ett djup till trädgården, eller uteplatsen, som kan upplevas som ett extra rum inifrån bostaden. I stället för att bara titta ut i mörkret får du bättre uppsikt över trädgården.

Så riktar du ljuset rätt

Genom att rikta trädgårdsbelysningen rätt kan du åstadkomma häftiga effekter och en miljö som du trivs att vistas i.

För att rikta ljuset rätt är ett tips att ta ut en helt vanlig lampa för att testa dig fram och se hur olika ställen runt om i trädgården bör belysas. Då kan du enklare se vart ljuset ska placeras och om det ska riktas nedifrån eller uppifrån.

Bortsett från att rätt riktad och placerad trädgårdsbelysning bidrar till häftiga effekter bidrar den också till säkerhet. Genom att belysa in- och utfarter, trappor och gångstråk ökar både funktionalitet och säkerhet.

Välj rätt belysning

Ljuskällorna till trädgården är många, vilket kan göra valet av belysning svårt. Tänk gärna på att välja energisnåla alternativ i form av LED-lampor för att spara både pengar och energi.

Tänk på det här när du väljer belysning till din trädgård

  • Lamporna bör vara tåliga för att klara sig utan slitage i vatten och vind
  • Anpassa armaturen utifrån stilen på huset för ett finare intryck
  • Se till att armaturen du väljer ser bra ut i både kvälls- och dagsljus

Fixa en trygg trädgårdsbelysning

Genom att installera belysningen i trädgården på rätt sätt kan du känna dig tryggare. Använder du en timer kan belysningen sköta sig själv samtidigt som den slås av och på när det passar dig.

Du kan också använda dig av rörelsekänsliga sensorer som slår på beslysningen om någon skulle röra sig i närheten av huset.