Inlägget gjort

Inspiration: Häck till trädgården

Häcken ramar in din trädgård samtidigt som den hjälper till att skapa rum och nya ytor. Tomtgränsen markeras tydligt fast med mjukare former än vad du får med staket och andra tomtavskiljare. Läs vidare, inspireras och förvånas över alla möjligheter häcken ger till din trädgård.

Häcken skapar rum och avskildhet

Du kanske inte har tänkt på att din öppna trädgårdsyta kan vara möjligheternas plats när det kommer till att skapa nya ytor och rum. Men så är det, och häcken är en av dem växter som kan vara lösningen om du vill skapa rum och större ytor i din trädgård.

Hur vet jag vilken häck som passar min tomt?

När det kommer till vilken häck som passar bäst in på din tomt finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Till exempel behöver du välja en häck som passar växtzonen i din trädgård. Du behöver också bestämma om den ska vara klippt eller friväxande och om den ska hålla sig grön och fin under vintern eller om den ska vara lövfällande. Nedan kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer häck.

Vilken växtzon har du?

En häck ska ju helst sköta sig själv, och för att den ska få bästa möjliga förutsättningar är det viktigt att välja en häck som passar växtzonen som din trädgård befinner sig i. Det gäller egentligen all odling.

Svensk Trädgårds hemsida finns en zonkarta som du kan titta på för att få ett hum om vilken växtzon du befinner dig i. Växtzonen påverkas dock av många olika saker, och det kan till och med finnas flera olika växtzoner i samma trädgård.

Växtzonen påverkas av följande förutsättningar

  • Vindförhållanden
  • Jordmån
  • Solläge
  • Klimat

Ska häcken vara klippt eller friväxande?

Har du en stor tomt kan du välja en friväxande häck, som till skillnad från en klippt häck tar upp mer plats. Fördelen med en friväxande häck är att den i princip är helt underhållsfri eftersom den bara ska föryngringsbeskäras vid behov.

Den klippta häcken är i stället betydligt smalare och tar upp mindre plats i trädgården. Det är ett bra alternativ om du har begränsade ytor. Dessutom ger den ett prydligare och mer städat intryck.

Hur spelar husets stil och ålder in i valet av häck?

Om du ska välja en friväxande eller klippt häck kan husets stil och ålder spela in när du ska göra ditt slutgiltiga val. Har du till exempel ett äldre hus ute på landet passar en friväxande häck in för att skapa ett mjukt och böljande intryck. Har du i stället ett modernt hus inne i stan passar det bättre med en klippt, mer stram och städad häck.

Hur hög ska häcken vara?

Höjden på häcken beror helt på hur mycket insynsskydd och avskiljdhet du vill ha. Häcken blir olika hög beroende på vilken växt du väljer.